20 Ocak 2017 Cuma

Keyfi ahlak

''bir adam birisini öldürür - o bir katildir. ve aynı adam savaş zamanında binlercesini öldürür - o muhteşem bir kahraman haline gelir. toplum cinayetten rahatsız olmaz ama cinayetin toplum için işlenmesi gerekir. o zaman sorun kalmaz. toplum ahlakı önemsemez. ahlak yalnızca sizin topluma uymanız demektir. toplum savaştayken ahlak değişir. barış dönemindeyken toplumun başka ahlakı vardır.  ahlak toplumsal bir politikadır. diplomatiktir. tüm çocukların toplumla uyumlu halde yetiştirilmesi şarttır ve her şey bu kadar basittir. çünkü toplumun ilgilendiği tek şey yararlı üyelerdir. toplum sizin kendinizi bilmeniz gerekliliğiyle ilgili değildir (osho)''

evrensel bir ahlak yasasının olmayışını (bana göre de yok) ve ahlakın keyfi sebeplerden ötürü eğilip büküldüğünü, bir yanılsama olduğunu söylüyor osho bey. haklı da. 

her üç günde bir idamın gündeme geldiği bir ülkede osho'nun kurmuş olduğu bu cümle çok daha iyi analiz edilebilir. cinayetin özü nedir? kimler katildir? gibi sorular kafa kurcalamaz. toplum refahı neyi öngörüyor ise odur doğru olan. 

medeniyet neden sonuç ilişkisi kurmak ile başladı. ardından bu neden sonuç ilişkisi felsefeyi ve bilimi doğurdu. ne bok varsa sorgulandı ve bu günkü son halini aldı. ama yarım yamalak bir hal aldı. 

fen bilimleri ortalığı kasıp kavuruyor. teknoloji tavan yapmış. ama bir şeyler eksik. makineleşmedik. sosyal bilimler yetişemedi teknolojiye. niye ? çünkü yarıda kestik değerleri sorgulamayı. niye? çünkü önceliğimiz refah. sıçayım böyle refaha.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder